OVERHOEKS: GESCHIEDENIS, IN CIJFERS EN WEETJES
Korte geschiedenis van Overhoeks
Overhoeks is een nieuwe buurt in Amsterdam Noord. Het voormalige Shell-terrein aan het IJ bloeit op tot een moderne woon- en werkwijk. Maar in een ver verleden zag deze buurt er nog heel anders uit.
In 1440 werd de Volewijk onderdeel van Amsterdam. Overhoeks begon als puntje van de landtong. Jarenlang was deze plek niets meer dan een uitgestrekt leeg veld. Pas na de komst van de herberg Het Tolhuis, kwamen de eerste bezoekers naar de Volewijk. In 1850 werd het gebied ingepolderd tot de Buiksloterhampolder.
Galgenveld
Van 1400 tot 1795 diende het veld als opslag voor lichamen van criminelen. Na executies op de Dam bracht men de lijken naar de overkant van het IJ. Reizigers vanuit de stad hadden goed zicht op het galgenveld. De hangende lichamen zouden een afschrikkende werking op mensen moeten hebben. Niets bleek minder waar. Het galgenveld groeide uit tot een geliefd uitje onder Amsterdamse gezinnen.
Het Tolhuis
In 1662 kwam de herberg het Tolhuis naast het galgenveld te staan. Reizigers stopten tijdens hun tocht om hier een biertje te drinken. Ook na de ontruiming van het galgenveld, bleef het Tolhuis populair bij Amsterdammers. Na de aanleg van een nieuw gebouw waren er dagelijks vuurwerkshows en voorstellingen. In 1900 kwam er een einde aan het Tolhuis. Shell werd de nieuwe eigenaar van het terrein en bouwt in de jaren 60 de huidige Tolhuistuin.
Eerste dorp
Tijdens de Eerste Wereldoorlog steeg de vraag naar woningen door de komst van Belgische vluchtelingen. De Gemeente Amsterdam kreeg in 1916 de opdracht om een nooddorp te bouwen op de plek waar nu Overhoeks ligt. Het Obeltdorp bestond uit 306 houten huizen, maar bleef niet lang bestaan. De bewoners waren al snel ontevreden over de kwaliteit van de huizen. Na 12 jaar staken de bewoners het hele dorp in brand.
Shell-terrein
In 1913 bouwde Shell een klein laboratorium op het terrein van Overhoeks. De jaren daarna breidde Shell uit en nam het ENTOS-terrein over. Zo kwam ook de beroemde Shell-toren op het terrein te staan. Beter bekend als Toren Overhoeks. De nieuwe buurt in aanbouw is vernoemd naar deze toren. In 2003 kocht de gemeente Amsterdam het Shell-terrein over. Sinds 2005 is de bouw van de nieuwe wijk in Overhoeks in volle gang gezet. (artikel met dank aan de Gemeente Amsterdam)

OVERHOEKS IN CIJFERS
Overhoeks groeit in een hoog tempo. De wijk kent een grote variatie aan woningtypen en woonvormen, huishoudens en leeftijdsopbouw van de bewoners. Straks is er plek voor 3000 huishoudens. Met recht kan Overhoeks daarom een “WIJK IN OPBOUW EN MET HART” genoemd worden!
Om u een indruk te geven, ziet u hieronder de situatie op 31-12-2021 (Bron: Gemeente Amsterdam)
Aantal appartementen in de wijk: 831 Sociale huurwoningen 189 (in 2022 komen er nog 135 bij).
Studentenwoningen 203
Friends-appartementen 50
Begeleid wonen appartementen 10-tal
Huisvesting Ongedocumenteerden 40
Ook is er variatie in het type huishoudens. Op 31-12-2021 waren er in Overhoeks. Totaal aantal Huishoudens 987, waarvan:
Eén persoonshuishoudens 54%
Twee persoonshuishoudens, zonder kd 30%
Twee persoonshuishoudens met kd 12%
Eén oudergezinnen 4%
Bewoners 1632
Leeftijdsopbouw:
0-17 jaar: 12%
18-64 jaar: 75%
65+: 13%

Weetjes
- Overhoeks is bijna volledig aardgas-vrij
- Overhoeks heeft slechts één openbaar toilet en dat is ook nog een urinoir uitsluitend voor de heren.
- Overhoeks heeft daarentegen twee openbare drinkwater punten!
