van de buurt, door de buurt en voor de buurt

Activiteiten & Projecten

OVERHOEKSPLEIN: VAN GRIJS NAAR GROEN

Dit is een initiatief van bewoners en gebruikers op en rondom het Overhoeksplein en de Badhuiskade. Fase één: mede door de (langdurige) inzet en van de wijkvereniging en een vruchtbare samenwerking met de gemeente zijn er nieuwe fietsrekken op het Overhoeksplein geplaatst!

De tweede fase is het vergroenen van het plein en de aanleg van geveltuinen aan de Overhoeksplein zijde en aan de Badhuiskade zijde (Clink en A-lab) Dit gebeurt in nauw overleg met de gemeente.

Contact: wijkverenigingoverhoeks@gmail.com  en lucas@a-lab.nl  (voor het A-lab)

fietsenrek2
fietsenrek1
Impressie 1 achtergrond

IJ-OEVER SCHOON / WORLD CLEAN UP DAY

Traditiegetrouw gaan we weer de IJ-oever schoonmaken. Voor 2023 is deze activiteit gepland op zaterdagochtend 16 september 2023.  Onder begeleiding van draaiorgelmuziek en gesterkt door snacks maken we met vele buurtgenoten samen de IJ-oever weer schoon!

Contact:
IMG_0138

DE BEGELEIDINGSCOMMISSIE OVERHOEKS

De Begeleidingscommissie Overhoeks is een overlegplatform ingesteld door de Gemeente Amsterdam. De commissie begeleidt de opbouw en afbouw van Overhoeks tot aan, geschat, 2026. Aan dit gemeentelijk initiatief wordt, naast de gemeentelijke diensten en bewoners, deelgenomen door het bedrijfsleven, horeca, culturele instellingen en andere belanghebbenden, zoals de wijkagent.

DE SCHEGPARKGROEP

De Schegparkgroep zet zich al sinds 2014 in voor een fraai Schegpark en houdt de gemeente scherp bij de keer op keer uitgestelde aanleg daarvan. De huidige stand (maart 2022) is dat het park in drie gedeelten zal worden aangelegd, te beginnen met, dit najaar, het stuk tussen de tijdelijke doorsteek naar de A'DAM Toren en het Oeverpark.

8F3y1vwYRiKeq2J3

HET OVERHOEKS KOOR

Kom zingen aan het IJ!  Het Overhoeks koor is een laagdrempelig buurtkoor, iedereen uit de buurt (m/v/x) die van zingen houdt, met of zonder koorervaring, is welkom. Je hoeft geen noten te kunnen lezen.

Iedere maandagavond zingen we in één van de zaaltjes in EYE. Momenteel doen we een geweldig inspirerend jazz project onder leiding van jazz zangeressen Ilse Huizinga en Sanna van Vliet. Na afloop van de les is er gelegenheid om iets te drinken in het café van Eye. De kosten zijn € 100 voor 10 x zingen.

Opgave en nadere info: kooroverhoeks@gmail.com

voor website 4

DE BUURT EETTAFEL

Iedere eerste dinsdag van de maand is er een Buurteettafel in Overhoeks, nu al meer dan vijf jaar. 'Lekker, gezellig, makkelijk, leuk om mensen uit de buurt te ontmoeten, leuk om in een ander huis te kijken, leuk om te zien wat er voor die prijs allemaal kan.'  Steeds is de eettafel op een ander adres en er is plaats voor ongeveer 16 personen. De maaltijd kost € 7,50.

Geef je op voor de verzendlijst en ontvang iedere maand een uitnodiging met het menu. Wil je ook een keer koken, of een keer samen een gerecht maken, of helpen tafel dekken/serveren of wil je gasten bij je thuis ontvangen, maar niet zelf koken? Laat het weten! Makkelijk verplaatsbare tafels & stoelen, serviesgoed & bestek zijn beschikbaar. 

Opgave voor de verzendlijst: overhoekseettafel@gmail.com of tel 06 42183441

voor website 1

WALKFIT 50+

Buiten (in het Overhoekspark & de speeltuin) sporten voor 50+ onder leiding van Rita Gemerts, professioneel sportdocente. Iedereen kan in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau meedoen. We gaan powerwalken en doen spierversterkende oefeningen met sportattributen en met wat er in en rondom het Oeverpark voor handen is, zoals banken, bomen en hekjes. Met balans- en coördinatie fitness en warming up & cooling down. Na afloop een kopje koffie (inbegrepen).Iedere donderdag van 11.00 tot 12.00 uur, kosten € 100 voor 10 lessen.

Opgave en nadere info: info@ray-action.nl , tel. 06-44300455, www.ray-action.nl  

voor website 6

HET LEESHUIS

In het Leeshuis krijgen Nederlandstalige boeken een tweede leven.  Je kunt boeken lezen, aanleveren, meenemen of ruilen. De boeken staan gratis ter beschikking. Het Leeshuis beschikt over een grote sortering romans, kinderboeken, kookboeken, kunstboeken, reisverhalen, mooie boeken over geschiedenis, politiek etc. etc. Het Leeshuis is onderdeel van de Tolhuistuin en wordt beheerd door vrijwilligers die ook Taalcoaching Nt2 verzorgen.

Het Leeshuis -Tolhuisweg 4 is geopend van woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

leeshuis@tolhuistuin.nl

www.facebook.com/leeshuis

www.instagram.com/leeshuis

Leeshuis

NIEUWJAARSBORREL 2023

Op hoogte en op 7 februari was de Nieuwjaarsborrel van de Wijkvereniging in de ADAM toren. Een succes gedeeld door 120 aanwezigen.
njborrel1
njborrel2
njborrel3
njborrel4

Vergadering Huurdersverenigingen en VVE’s van Overhoek

29 maart om 19.30 uur in de Aula van Clink, Badhuiskade 3
De Huurdersverenigingen en de VVE's krijgen nog een uitnodiging

Algemene Ledenvergadering Wijkverenging Overhoeks - 20 april

Zwemfestijn met A-lab - Juli

Een Overhoeks team wordt samengesteld en die gaat winnen. Dit is een oproep!
 
Details volgen.

Nationale Burendag - 24 september

Details volgen.

Nieuwjaarsduik in Zandvoort - 1 januari 2024

Met de Overhoeksbus naar Zandvoort voor een verfrissing….🥶
 

App groepen

Naast de bovengenoemde activiteiten en projecten  zijn er nog enkele App-groepen die voor de bewoners van Overhoeks wellicht interessant zijn. Graag noemen wij:

DE OMGEVINGSAPP

De omgevingsapp geeft onder de titel ‘Aan het IJ’ de voortgang weer van (een deel van) de bouwwerkzaamheden in Overhoeks (iOS en Android)

OVERHOEKS BUURTPREVENTIE APP

Iedereen die in Overhoeks woont en de buurt graag veilig en leefbaar houdt, kan zich aanmelden bij de Overhoeks Buurtpreventie app-groep op Signal. Deze besloten app-groep is alleen bedoeld voor meldingen in de categorie veiligheid: van verdachte situaties tot het melden van een (poging tot) inbraak. Dus mocht je indringers vermoeden of andere onveiligheden opmerken, plaats dan een bericht in deze app. De wijkagent leest mee.

(Voor het melden van fietswrakken en dergelijke is er de BuitenBeter-app in de app-store.) Aanmelden voor deze app-groep kan hier.

Opvang Ongedocumenteerden in Overhoeks

Mensen zijn ongedocumenteerd indien zij een asielzoekerscentrum-verleden hebben en zonder succes een asielprocedure ondergaan hebben. Door ze, o.a. in het A-lab in Overhoeks, een verblijfplaats te bieden hoopt onze gemeente dat ze rust vinden om na te denken over hun eigen toekomst. Het gaat hier om 48 mannen. Gedurende anderhalf jaar wordt onder begeleiding van een casemanager gewerkt aan een duurzaam perspectiefplan. Er is een budget beschikbaar voor kleinschalige activiteiten. Er is een Begeleidingscommissie ingesteld waar Frits Keur, bewoner van onze wijk, lid van is.

HVO Querido is de zorgaanbieder die de opvang aan het Overhoeksplein/Lidostraat (ingang en deurbel) exploiteert. Bij activiteiten in de buurt en/of bij klachten kunt u contact opnemen met het team van HVO Querido.

De contactgegevens zijn: Opvang Ongedocumenteerden, 020-8008985 / 06-11447095.

UW BUURT SCHONER

Ergert u zich ook zo aan zwerfafval in de wijk? U kunt een handje meehelpen door zelf afval op te ruimen. Veel buurtbewoners ruimen al troep van straat op en gooien het in de prullenbak. Afval opruimen gaat nog beter met een afvalgrijper en een afvalring. U kunt deze gratis van de Gemeente lenen. Via dit formulier kunt u aangeven waar en hoe laat u de grijpers en ringen wilt ophalen. U kunt per 3 afvalgrijpers 1 afvalring lenen.

Ook u?

Wij nodigen iedereen uit om activiteiten te starten en die aan ons te melden zodat we kunnen kijken of we hier ondersteuning in kunnen bieden, met name in de vorm van publiciteit.

Als wijkvereniging zouden we het leuk vinden als er ook initiatieven komen voor de kinderen uit de wijk. Te denken valt bijvoorbeeld aan activiteiten voor de kleinsten op Koningsdag, een voetbaltoernooitje  of een “dikke banden race”voor de iets grotere kinderen uit de wijk.

Wij roepen de leden van de wijkvereniging op om hiervoor (of voor andere ideeën), in overleg en samenwerking met de wijkvereniging, plannen te maken en deze uit te voeren.

Mocht u activiteiten in of van de Buurt weten die in dit overzicht niet opgenomen zijn of over het hoofd gezien zijn, meldt u dit dan aan wijkverenigingoverhoeks@gmail.com

Onze sponsors

Sommige van onze activiteiten worden mede gesponsord door de Adam toren, Albert Heijn, A Lab, This is Holland en de gemeente Amsterdam.

Wij zijn hen daarvoor zeer erkentelijk.
logo-zwart-wit-adamtoren1527332536inline
download
ALAB_BEELDMERK_WT-01
images
Eye_Vertical_Lockup_Black
Logo-Gemeente-Amsterdam
vindict-line-logo
clink

Verder danken we Amvest voor de prachtige droomfoto's van de wijk.

amvest-logo